Правління Нацбанку України в 2012 року виконало основні принципи грошово-кредитної політики та свою основну функцію, а саме забезпечення стабільності української грошової одиниці. Такий висновок зробила Рада НБУ після того, як були оцінені дії уряду регулятора.

У Раді Національного банку також відзначили, що динаміка грошової пропозиції цілком відповідала ситуації у макроекономіці. Зокрема монетарна база в 2012 року збільшилася на 6,4 процентів, що забезпечило приріст грошової маси на 12,8 процентів. Заходи, які були спрямовані на посилення та розвиток стійкості банківської системи, здійснили позитивний ефект на подальше розширення ресурсної бази банків. В результаті цього обсяг депозитів населення в минулому році став більше на 19 процентів.

Також було вжито заходи, які стимулювали кредитну активність банків. Шляхом надання кредитів рефінансування були активно проведені операції щодо підтримання ліквідності банківської системи, а також проведені операції з купівлі цінних паперів. Були введені більш гнучкі вимоги до формування обов'язкових резервів банками, також була знижена облікова ставка та ставки по кредитах рефінансування.


Поделитесь в соцсетях: