Сьогодні, 9 липня, в Києві пройшов брифінг на якому Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, розповів про Конституційну реформу в Україні.

За його словами "на обласному рівні відбувається концентрація в одних руках достатньо широких повноважень в одній особі. З'являються загрози, що політичні амбіції цієї особи неминуче штовхатимуть її, з одного боку на те, щоб тиснути на місцеве самоврядування і пробувати добитися якогось свого бачення діяльності місцевого самоврядування, пробувати керувати ним як своїм підлеглим, а з другого боку, ці особи будуть такими місцевими князьками, будуть намагатися опонувати Кабінет Міністрів і будуть намагатися казати, що у них свої виборці, у них своє бачення, своя політика і ви тут нам не вказуйте з Києва, як нам жити". Експерт пояснив, що "тобто відбувається те, що в народі називається феодалізацією - замість нормальної децентралізації, коли створюється багато рівнів, і кожен рівень займається своїми повноваженнями, створюються підстави для появи феодальних анклавів замість наших регіонів, де відповідний князь буде вважати, що він цар і Бог".

Що стосується інших положень проекту Конституції, насамперед кадрових повноважень, то тут, на думку Ігоря Коліушко, є позитивні й негативні сторони. Почав він з позитиву. На думку експерта, Президент дійсно повинен мати повноваження змінити голову СБУ, тоді коли він йому не довіряє, і також голова правління Центру політико-правових реформ вважає недоліком нинішньої Конституції, що Президент повинен просити дозволу на звільнення у Верховної Ради. Але водночас він заявив, що не розуміє, чому така ж логіка переноситься й на Генпрокурора (адже той, за словами Ігоря Коліушко, функціонально не пов'язаний з Президентом України), більше того, він наголосив, що Генпрокурор має бути незалежним, і на нього ніхто не має права тиснути.

Читайте также: Закон про предотвращение финансовой катастрофы депутаты не поддержали

Наприкінці брифінгу експерт також зазначив, що в новій редакції не прибрано суперечності між Кабінетом Міністрів та Президентом, і додав, що в новій редакції Конституції є достатньо багато статей, які він просто не може розтлумачити, або може навести дуже багато різних тлумачень.


Поделитесь в соцсетях: