Темпи розвитку ізраїльської економіки дозволяють мати досить високі заробітки, особливо з точки зору українця. Мінімальна заробітна платня складає приблизно 1100 доларів, мінімальна погодинна оплата — 25 шекелів (7 долара згідно з курсом 2017 року). Робочий місяць складає в середньому 21 день, стандартно — 8 годин кожний. Робота в Ізраїлі починається досить рано, о сьомій, робітник має право на перерву. За власним бажанням можна залишитися на додаткові години, які тарифікуються +25% і +50% до базової ставки, перші дві та інші, відповідно. В майбутньому це “перепрацювання” позитивно відзначається у характеристиці від роботодавця.

Варіанти “додаткових прибутків”, на кшталт рантьє, для заробітчанина практично неймовірні. Власне житло тут не завжди може дозволити навіть той, хто працює п’ять років у прибутковій сфері. Але державою передбачені певні можливості зростання. Кілька відсотків заробітної плати фірма відраховує до “кар’єрного фонду”, на особистий накопичувальний рахунок, який буде відкритий для вільного використання працівником лише на сьомий рік стажу. Таким чином бізнес заохочує лояльність співробітників та забезпечує їм певне фінансове страхування, до того ж — ці кошти можна внести, як першу суму за іпотеку.

Щодо страхування медичного: воно є дуже висококваліфікованим, обов’язковим і дуже дорогим. Проте, на відміну від українського, воно покриває більший спектр хвороб, у тому числі серйозних. Фірми, які наймають висококваліфікованих програмістів, настільки зацікавлені, що виділяють і службову машину, і сплачують витрати на СТО та безлімітний бензин, якщо фахівець живе досить далеко від місця роботи. Для Ізраїля це зовсім не дрібничка: хоча країна й невелика, паливо тут дуже дороге, а акцизи на нове авто сягають сотень відсотків його ринкової вартості.

Якогось ліміту чи “скляного даху” для українських заробітчан в Ізраїлі немає. Програміст може отримувати й 20000 шекелів, звичайно, за умови досконалого володіння івритом великого стажу та актуальної галузі, лікар — трохи менше. Але навіть водій вантажівки заробляє не менше 6000, що, зрештою, і визначає вибір багатьох українців. Переваги багатого ринку нівелюють і проблеми адаптації, і релігійні особливості. А дефіцит робочих спеціальностей в Ізраїлі призвів до того, що були значно спрощені вимоги до працевлаштування громадян України.


Поделитесь в соцсетях: