Поняття тендерів вже давно увійшло в повсякденну бізнес-мову. Їхньою головною особливістю є те, що ця процедура дає можливість укладати договори на найбільш вигідних для всіх сторін умовах згідно з принципами вільної та прозорої конкуренції. Організатор отримує бажаний товар або послугу за найкращою ціною та на чудових умовах. Учасник отримує можливість розширити ринок збуту та взяти участь у конкурентній боротьбі без остраху бути несправедливо виключеним або проігнорованим.

Тендери мають багаторівневу класифікацію. Ціллю проведення може бути як закупівля, так і продаж. За процедурою проведення вони діляться на конкурси одного або двох етапів, аукціони, запити пропозицій, переговорні процедури та інші. В залежності від того, відкритий тендер або закритий, в ньому можуть брати участь як всі охочі, так і обмежене коло постачальників. Другий варіант використовується тоді, коли затрати на відкритий тендер не будуть виправдані, потрібних постачальників мало або ж мова йде про державну або комерційну таємницю.

Державні та комерційні тендери – два великих напрямки, у яких нині працюють держустанови та бізнес. Торгова процедура відрізняється в залежності від того, яким законом регулюються закупівлі.

Державні торговельні процедури регулюються Законом України «Про публічні закупівлі» і мають на увазі придбання товарів та послуг державними установами. Закон чітко регламентує проведення тендерів та встановлює правила відбору учасників. Більш того, існує система планування та звітування державних закупівель. У відповідності до того, якою є запланована сума, організатор має надати річний план або додаток до нього, де вказуються всі потенційні закупівлі. Річний план розміщується для надпорогових закупівель, сума яких перевищує 200 тис грн у випадку товарів та послуг і 1,5 млн грн у випадку робіт. Додаток до річного плану – обов’язковий компонент допорогових закупівель. Ними вважаються державні закупівлі з сумами, меншими за вищевказані.

Комерційні тендери не регламентуються законом. Їх організаторами виступають будь-які комерційні структури. Вони самостійно визначають правила та умови, які є найбільш вигідними для їх конкретного запиту. Комерційні тендери проходять без необхідності розміщення сповіщення у системі ProZorro. Також відсутня адміністративна відповідальність за порушення торговельної процедури, якщо дії організатора не йдуть всупереч чинному законодавству, зокрема, Цивільному кодексу та закону про захист економічної конкуренції.


Поделитесь в соцсетях: