Як відомо, в Україні зараз відбувається неймовірна кількість позитивних реформ. Не оминула реформаторська політика також і економічно сферу, зокрема торгівлі. Також варто зазначити, що будь-яка реформа на разі ґрунтується на таких принципах як відкритість та прозорість. А в контексті торговельної політики вже навіть впровадженні механізме забезпечення цих основоположних засад. Зокрема, йдеться про електрону торгову систему ProZorro.Продажі, яка була створена в червні 2016 року та ініціатором створення якої виступили не тільки органи державної влади, а українські електронні майданчики.

Прозорі аукціони в Україні -  це реальність

Що це за система така?


Варто зазначити, що ProZorro за свій невеликий досвід діяльності вже отримала визнання у світі. В Індії визнали систему, як найкращий в світі стартап у сфері антикорупційної діяльності.

За допомогою "Прозорро" виникла можливість дійсно прозоро та відкрито здійснювати реалізацію державного та комунального майна, майна банків, що збанкрутіли тощо. При цьому, виключається можливість тіньових схем та корупції, адже забезпечується ефективний контроль з боку громадськості.
Уже через рік своєї діяльності система зробила відкритих продажів на понад 1 мільярд гривень, що вважається масштабним досягненням. А донорську підтримку "українка Прозорро" отримує від Німеччини та Великобританії. Система працює також на засадах найновіших та найактуальніших тенденцій з продажів на світовій арені. Зокрема, використовується так звана "голландська система" аукціонів. Ця система означає, що на початку встановлюється верхня межа суми за певний лот і поступово починається знижуватись. Забирай лот той, хто проголосував за останню суму і не дай їй знизитись далі.

Як реалізується ProZorro?


ProZorro використовують всі суб'єкти, які задіяні в державних продажах. Зокрема, також є і акредитовані системою майданчики – наприклад, "Універсальна Українська біржа", яка може здійснювати всі послуги з реалізації державного та комунального майна відповідно до чинних нормативно-правових актів. Ця біржа бере на себе відповідальність щодо проведення аукціону аза всіма нормами, стандартами та принципами. Зокрема, вона співпрацює з державними органами, проводить незалежну оцінку нерухомого майна та рухомого майна, відповідно, проводить аукціони з продажу майна, що вилучається з державної та комунальної власності, а також надає юридичну допомогу з питань відчуження майна. "Українська універсальна біржа" працює в багатьох великих містах України, що створює умови для її ефективної роботи.

Приватизація державного або комунального майна може стати, дійсно, вашим вкладом в майбутній успішний бізнес. Часто державі "нема коли" або нема хисту займатись якоюсь діяльності, потужності для якої є у неї власності. А насправді у вмілих руках та завдяки стратегічному плануванню розумного власника можна створити дійсно цілком успішний проект.

В Україні можна придбати державне та комунальне майно за прозорими схемами.


Поделитесь в соцсетях: